Cilj obrazovanja
Odgoj i obrazovanje polaznika za zanatsku i industrijsku pekarsku proizvodnju. Završeni polaznik bi trebao biti osposobljen za samostalno obavljanje radnih postupaka te bi trebao ovladati znanjima i vještinama vezanim uz zanimanje – pekar/ica.
Većim brojem sati praktičnog rada polaznik treba razvijati komunikacijske sposobnosti, odnos prema vlastitim rezultatima rada, razvijati radne navike te usvojiti navike za čuvanje sredstava rada i radne okoline.
Kompetencije:
- Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih postupaka u pekarstvu:
- Izrada tijesta za kruh i peciva: prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta.
- Obrada tijesta i tjestenih komada: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva.
- Zrenje tjestenih komada: obično i kontinuirano.
- Pečenje tjestenih komada: pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda
- Hlađenje i skladištenje proizvoda: prirodno i umjetno hlađenje proizvoda, čuvanje brašna u skladištima.
- Najčešće bolesti i kvarenje proizvoda.
- Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji
- Upoznati rad računala i mogućnost primjene u pekarstvu.
- Naučiti izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda
- Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završena osnovna škola.
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
- Ugovor o naukovanju.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije
- najmanje 17 godina starosti,
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova pekar/ica,
- završen neki od programa srednje škole.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme/prekvalifikacije za zanimanje pekar/ica izvodi se u trajanju od 3405 sati, konzultativno-instruktivnom i/ili dopisno – konzultativnom nastavom
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:
- razlike i dopune općeobrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.